I TV4:s dokumentärserie “Den svenska Tinderbedragaren” uppdagas hur 34-årige Robin Billock, tidigare Svensson, under flera års tid systematiskt svindlat till sig ett mångmiljonbelopp. Detta genom att utge sig vara affärsman på dejtingappen Tinder. Det är där han snärjt sina offer och sedan fått dem att skuldsätta sig upp över öronen.
Vem är Tinderbedragaren Robin Billock?
Billock uppges tidigare ha drivit ett flertal verksamheter, bland annat inom både bryggeri och byggbranschen. I slutet av maj 2024 dömdes han till skadestånd såväl som till två år och sex månaders fängelse för bokföringsbrott, försök till utpressning och bedregäri. Därtill blev han av tingsrätten belagd med ett fem år långt näringsförbud, vilket innebär att Billock tills vidare är strängt förbjuden att idka någon form av affärsmässig verksamhet.
Bilden som avslöjar Robin Billock
Domen har med andra ord fallit hårt för den svenska Tinderbedragaren. Efter rättegången vittnar flera av kvinnorna som blivit lurade av Robin Billock att mycket av det han försvarade sig med var rent nonsens. Ett uttalande som stärks av en av de sällsynta bilder som figurerar på Billock.
Den svenska Tinderbedragaren låter sig annars sällan fångas på bild. På en av fåtalet bilder möter betraktaren en tatuerad man med cigaretten hängande i mungipan. Bilden denoterar på det piktorala planet hur mannen möter kamerans lins och håller upp en hand för att avlägsna cigaretten. Under höger öga är en droppe intatuerad, under vänster ytterligare en mindre tatuering av obestämt motiv. Billocks tatueringar snirklar sig vidare mot halsen. På huvudet bär Tinderbedragaren en så kallad flat cap, mer känd som gubbkeps, och på långfingret syns en ring. Blicken borrar sig rakt in i kameran.
Så röjer Robin Billock de egna motiven
Billocks bedrägerier sträcker sig bortom Tindersfären, med rapporter om att han rört sig i lagens skuggzon redan innan. Bland dem som råkat ut för hans lurendrejerier sällar sig en mäklare och en underleverantör, från tiden han var involverad i en byggfirma. Andra som råkat ut för den svenska Tinderbedragaren vittnar om hur de aldrig kommer att kunna betala tillbaka sina skulder. De räknar heller inte med att någonsin få ett öre i skadestånd.
Bilden som målas upp av den svenska Tinderbedragaren talar för en oempatisk karaktär. Den tomma blicken konnoterar på ett djupare plan en avsaknad av medkänsla för de människor som lurats genom åren. För alla de liv som i mångt och mycket påtalas ha förstörts. Tatueringarna som täcker Billock verkar i det avseendet som en sorts förklädnad av den egna identiteten. Med varje ny tatuering har han tagit små steg bort från Robin Svensson, som gradvis ersatts av Robin Billock. Bedragare av rang och med bristande känsla för rätt och fel.
Den svenska Tinderbedragarens dualitet fångad på bild
En bild säger mer än tusen ord och den på den svenska Tinderbedragaren är tät av symbolik. Tatueringen föreställande en droppe är ett motiv som historiskt menas ha en stark anknytning till gängkultur och vara synonymt med ett våldsamt förflutet. Men den kan även vara representativ för förlust eller sorg. I Robin Billocks fall skulle det kunna vara en kombination av båda.
I en dualistisk tolkning vittnar bilden om hur Billock med tiden byggt upp en persona i sitt kriminella liv. Handen som delvis skyler ansiktet, kepsen och tatueringarna, är index för en man som gömmer sig bakom symboler för att inte visa det rätta jaget. Samtidigt som bilden också hintar om en sorg för det jag som gått förlorat. Billock verkar ha gjort ett gediget arbete i att dölja Robin Svensson under flertalet lager. Kanske är det hans sätt att distansera sig från de brott han begått och de liv som havererats i skapandet av den svenska Tinderbedragaren.